Socialchef ser över ojämna hyror på särskilda boenden i Mörbylånga

Socialchefen i Mörbylånga Agneta Thomson regerar nu på de höga hyrorna på det särkilda boenden i Mörbylånga kommun.

Det var under helgen som Sveriges Radio Kalmar berättade om en senildement man som får betala 4100 kronor i månaden för ett 16 kvadratmeter stort rum, där han dessutom får dela toalett med andra på det särkilda boendet Rönningegården.

Dessutom lägger kommunen på ytterligare ett par hundra för mat, service, el och TV.

Agneta Thomson säger att hon är ny som socialchef, men när hon hör summorna så måste hon reagera.

- Det är ett fullmäktigebeslut, men nu har jag sagt till mina medarbetare att vi måste titta på det här och se om man kan räkna om efter kvadratmeterhyra eller liknande, det är vad vi som tjänstemän kan göra och sedan ta upp det som ett nytt ärende till politikerna. 

PRO, Pensionerernas riksförbunds sida som nu företräder mannen och hans sambo ska bland annat kontakta hyresnämnden. PRO säger att de mycket höga hyreskostnaderna som kommunen belutat om, bara är ett sätt att bättra på socialnämndens dåliga ekonomi och brist på pengar.

Men det har också framkommit att hyressättningen är godtycklig. För det ska enligt uppgifter så att hyresgästerna betalar olika mycket i hyra för i stort sett samma boende och det kan skilja på över 1000 kronor per månad.

- Det vet jag inte mycket om men vi ska se över den biten, säger Agneta Thomson.

Hyrorna är ju inte lika för de boende?

- Ja, det har jag hört talas om.

Och det ska ni försöka rätta till?

- Ja vi ska titta på det och försöka göra på ett bättre sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".