Allt fler vill jobba ideellt

Intresset för att jobba ideellt ökar. Röda korset är en av de största frivilligorganisationerna i landet. Hos dem har antalet volontärer ökat med 500 personer i Småland och Blekinge på bara ett år.

En nybliven volontär är Fazila Muratovic från Åseda som nu pluggar på Växjö universitet.

- Jag har varit nyfiken på det länge så nu tänkte jag att jag faktiskt ska kolla vad det går ut på.

Fazila Muratovic engagerade sig i Röda Korsets flyktinggrupp. De träffas varje torsdagkväll för att ge stöd och råd åt folk som söker asyl i Sverige.

Hon har varit med i gruppen i drygt ett år och trots att det är ett jobb som inte ger henne några pengar så tycker hon att hon får ut mycket av det ändå.

- För min del är det mest belönande att bara veta att jag gör mitt bästa och att det påverkar personen, att den känner sig välkommen, bra mottagen och förstådd.

Det är fortfarande flest svenska kvinnor i medelåldern som jobbar ideellt, men det håller på att förändras.

Sedan 2002 har antalet manliga volontärer inom Röda Korset i Småland och Blekinge ökat med mer än 200 personer och på samma tid har antalet utrikesfödda volontärer mer än fördubblats.

För ungefär två år sedan började Anders Ersrud, som jobbar på Röda korset i Växjö, märka av det ökade intresset att fler och fler vill bli volontärer.

- Det har blivit som ringar på vattnet. Folk kommer hit och blir frivilliga, sedan tipsar man nära och bekanta om det här och de kommer hit och blir också frivilliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".