Projekt ska rädda torsk och gädda

De stora rovfiskarna, som torsk och gädda ska på allvar komma tillbaka i Östersjön. Det är målet för ett nytt, stort forskningsprojekt som genomförs av Fiskeriverket.

Idag svälter många rovfiskyngel ihjäl eftersom deras mat, djurplankton äts upp av skarpsill som har ökat kraftigt.

Forskningsprojektet ska pågå i fem till sex år och ska undersöka hur rovfisken kan återhämta sig om man tar bort en viss mängd skarpsill från begränsade områden i Östersjön.

– Vi vill ha tillbaka de stora rovfiskarna i Östersjön, både när det gäller kustnära abborre och gädda och i utsjön torsken. Det kan gynna hela ekosystemet i Östersjön, säger Joakim Hjelm, chef på Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium.

– Traditionellt inom fiskeriförvaltning så tittar man bara på en art i taget eller ett bestånd, torskbeståndet i den östra delen av Östersjön. Men här vill vi lägga ihop det med hur mycket skarpsill det finns och hur mycket djurplankton och växtplankton så att det är helheten vi vill komma åt och det är kanske lite unikt.

Samtidigt låter det ju inget konstigt att tänka helheten i havet. Det är klart att djuren som bor där påverkar varandra?

– Nej, det är inget nytt så men just att på något sätt formulera det i en ekosystemansats är ju någonting som regeringen lagt på oss och då gör vi det och det är synd att ingen har gjort det förut, säger Joakim Hjelm.

På 30 år har över 80 procent av torsken i Östersjön försvunnit, enligt Joakim Hjelm. Även abborre och gädda har minskat och färre stora rovfiskar har gjort att mängden skarpsill och spigg har ökat kraftigt. Det, i sin tur, gör det ännu svårare för de stora rovfiskarna.

– Skarpsillen och de små torskarna i utsjön konkurrerar. Alltså finns det för mycket skarpsill så svälter torskynglen ihjäl, säger Joakim Hjelm.

Undersökningen pågår fem, sex år
Det är på regeringens uppdrag som Fiskeriverket ska genomföra sin stora undersökning, som beräknas pågå i fem, sex år. Fiskeriverket slipar just nu på projektets detaljer, men enligt Joakim Hjelm kommer det att bli både teoretisk forskning och rena experiment i havsmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista