Peråke Svensson på LRFs framtidsdag. Foto: Lotta Nilsson
Kalmar län

Klimatet en del av böndernas vardag

Bönderna påverkas av klimatförändringarna allt mer och det har blivit en del av deras vardag. Ett tydligt exempel är fjolårets översvämningar i nordöstra delarna av Kalmar län.

Peråke Svensson från Vimmerby är ordförande för LRF Sydost och han beskriver 2007 som det blötaste året sedan han blev bonde:

- 2007 började med stormen Per och som drabbade mig och många av mina kompisar, sen blev det mycket torrt en kort period, och efter det översvämningarna, och många förlorade stora skördar på det. Så 07 går till historien som det blötaste jag varit med om, säger han.

Framtidsdag
Regniga vintrar, torra somrar och fler stormar, det är exempel på vad klimatförändringen har att erbjuda för vår del. Globalt är däremot det största hotet ökad risk för konflikter och brist på dricksvatten. Det framkom under den framtidsdag som LRF anordnar på Ingelstorpsskolan idag.

Och Peråke Svensson vet precis vad som måste göras innan nästa översvämning kommer.

- Vi måste tänka på våra diken och vattendrag, att de inte korkas igen av sådant som hindrar vattnet från att rinna iväg, Emån tillexempel och så måste vi ha med oss myndigheterna på det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista