Sparbanken i Åtvidaberg rånaders på fredagsmorgonen och en bil sattes i brand. Foto: Pelle Foto/Scanpix
ÖSTERGÖTLAND

Bank rånades i Åtvidaberg

Uppdaterad 16:49
Östgötapolisen fortsätter söka efter de personer som tidigt på fredagsmorgonen rånade Sparbanken i Åtvidaberg. Rånarna körde in en bil i bankens entré innan banken hade öppnat för dagen och började skjuta. En bil sattes i brand i samband med rånet.

Vittnen uppger att det var minst fyra gärningsmän, samtliga maskerade och med automatvapen, som senare flydde i en röd bil.

Mikael Frank blev vittne till rånet.

- Vi hörde ett par smällar utanför kontoret och när jag tittade ut såg jag en röd Volvo som körde omkring på ett konstigt sätt och så stannde den utanför banken. Nästa gång jag tittade ut såg jag en person utanför banken och han skrek mot folk att de skulle sluta ta kort annars skulle han skjuta.

Han skrek mot de som tog kort på honom?

- Ja, och efter ett tag kom det ut en person till och de lastade in saker i ytterligare en bil och så tände de eld på den som var kvar innan de försvann, säger Mikael Frank.

Det har talats om skottlossning, hörde du det?

- Jag hörde smällar, men kan inte säga om det var skott eller om det var att de slog sönder saker och ting, säger Mikael Frank.

Ingen anställd kom till skada
Ett 20-tal anställda vistades i lokalerna, men ingen av dem har skadats fysiskt. En av de anställda som vistades i lokalen var Leif Ihreskog, privatmarknadschef vid banken.

-Jag hörde ett krasande ljud och såg en bil som körde rakt in genom entrédörrarna. Jag förstod att det här inte var någon vanlig kund som skulle besöka banken och jag rusade därifrån till polisstationen som ligger 10 meter härifrån, säger han till TT.

Leif Ihreskog stannade hos polisen och samlade där snabbt ihop sin personal.

-Vi är alla mer eller mindre chockade. Jag vet inte om rånarna kom över några pengar, fortsätter han.

Vägspärrar upprättade
Ytterligare en bil har satts i brand i närheten av Bersbo, norr om Åtvidaberg. Enligt polisen är det sannolikt men inte bekräftat att även denna bil har med bankrånet att göra.

Polisen har upprättat vägspärrar i hela Östergötland och stoppar samtliga bilar som passerar. En helikopter har satts in i spaningarna. Även polisen i Kalmar län har höjt beredskapen vid länsgränsen mot Östergötland.

Polisen i Östergötland vill gärna ha in tips från allmänheten på 013-24 11 35.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".