Sverige

Tusentals räknar fåglar i helgen

Tusentals svenskar kommer under helgen sitta med papper och penna och räkna fåglar vid fågelborden.

För tredje året genomförs en räkning av vilka fåglar som besöker fågleborden av sveriges ornitologiska förening. Det för att se vad som händer med vinterfåglaran och deras miljö. Anders Lundquist på Stenhusa bod på Öland är beredd att få in tustentals rappporter.

- Det är lite extra spännande i år för vi har våra nordiska granner med oss. Finnar, danskar och norrmän ska också räkna, och jag hoppas vi ska slå dem, att det är fler som räknar i Sverige.

Och en hel del som räknar blir det.

- Första året var det 9000 som skickade in, förra året som var andra året var det 12 000 som skickade in och vi hoppas på 15 000 i år, säger han.

15 000 låter som en imponerande siffra och är kanske det, men jämför man med England där runt en halv miljon människor är med i en sån här fågelräkning varje vinter är det onekligen en bit kvar.

Hålla koll på förändringar
Men intresset att mata och räkna fåglar är stort, något som ornitologerna vill utnyttja för att hålla koll på vad som händer i naturen. Genom att räkna vanliga fåglar vid tusentals fåglebord i hela landet kan man se förändringar som sker, lokalt eller över större regioner och följa upp och ta reda på vad orsaken kan vara.

Färre fåglar i år
På måndag kväll räknar Anders Lundquist med att ha en god idé om hur många fåglar som setts. Men redan nu kan han säga att många fågelräknare kommer se färre fåglar i år än tidigare.

- Per fågelbord kommer det bli färre individer, och så ska det vara. Har fåglarna möjlighet att hitta mat på andra ställen så kasnke de söker maten där, men många gånger är det så att fågelmaten attraherar, för det är lättast för fåglarna och kostar dem minst att äta maten där, säger Anders Lundquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".