Vimmerby

Ljunghäll varslar 100 anställda

Etthundra anställda varslas om uppsägning vid gjuteriföretaget Ljunghäll i Södra Vi utanför Vimmerby. Anledningen är minskad orderingång från telekom- och bilbranschen.

Anledningen till varslet uppges vara minskad orderingång från telekom- och bilbranschen. Av dem som berörs är 80 arbetare och 20 tjänstemän. Fabriken har i dag drygt 700 anställda.

MBL förhandlingarna genomfördes i torsdags och personalen som berörs ska informeras kommande vecka.

IFMetall förvånade
Kenneth Björklund som är ordförande för IFMetallfacket på Ljunghäll säger till Sveriges Radio Kalmar att nedgången i företaget började märkas något efter sommaren. Men blev ändå förvånad när varslet kom och att det blev så stort.

Förhandlingar har inte skett ännu så man vet i nuläget inte när varslen förvekligas. Men det kommer dröja innan personer försvinner, för det är en varseltid på minst fyra månader.

Ljunghäll gör tekniskt avancerat gjutgods och bearbetning, framförallt för bil- och telecommarknaderna. För bara några år sedan investerades flera hundra miljoner kronor i fabriken i Södra Vi.

Ny VD
Och så sent som i torsdags kom nyheten att företaget under våren får en ny VD. Det är Hans Linnér som närmast kommer från Finnveden Powertrain. Nuvarande VD Lennart Bergqvist återgår till egen konsultverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista