Kalmar län

Var tredje får inte plats i skyddsrum

Var tredje länsbo skulle inte få plats i något skyddsrum om en krigsliknande situation skulle uppstå idag. Sämst är tillgången i flera av länets glesbygdskommuner, tillexempel Torsås som bara har ett enda skyddsrum.

I Sverige som helhet saknas plats åt en femtedel av befolkningen sen de äldre skyddsrummen från andra världskriget och tidigare avvecklats, samtidigt som inga nya längre byggs.

Skyddsrummens huvudsakliga funktion är att förse oss med skydd i händelse av krig från stötvågor från olika typer av bomber, gaser, brand och splitter och kan också användas vid andra liknande situationer som terrorhot till exempel.

Tillräckligt många
Sedan ett par år tillbaka är det räddningsverket som ansvarar för skyddsrummen, istället för kommunerna. Enligt räddningsverkets skyddsrumsexpert Björn Ekengren är antalet tillräckligt mot bakgrund av den hotbild som finns idag. Skulle läget förändras finns tid att bygga ut antalet skyddsrum. Däremot medger han att vi hela tiden närmar oss en kritisk gräns för när andelen skyddsrum inte är tillräckligt hög.

I Kalmar län finns 1400 skyddsrum, framförallt i städerna. De flesta finns i Kalmar, 562 stycken. I Oskarshamn finns 242, Västervik har 234, Nybro 158, Vimmerby 106 och Hultsfred 85.

Torsås däremot har bara ett. Högsby och Mörbylånga har fem vardera, Borgholm 10, Mönsterås 13 och Emmaboda 31.

Kanske inte funktionsdugliga
Totalt räcker de till 150.000 personer och eftersom det bor drygt 230.000 i Kalmar län innebär det att en tredjedel inte får plats.

Det är dessutom inte säkert att de skyddsrum som finns på pappret är garanterat funktionsdugliga. Flera har inte inspekterats på över tio år enligt statistik som Räddningsverket tagit fram på uppdrag av Sveriges Radio.

I Kalmar län var det framförallt länge sedan skyddsrummen i Västervik inspekterades. Där har 144 av de 234 skyddsrummen inte inspekterats de senaste tio åren. Också i Emmaboda handlar det om över hälften och i Hultsfred och Nybro har vart tredje skyddsrum äldre besiktningsdatum än så. I övriga kommuner har däremot de allra flesta skyddsrum besiktigats de senaste tio åren.

Många år mellan inspektioner
Eiberth Flogér som utför besiktningar åt Räddningsverket har nyligen haft flera uppdrag i Oskarshamn där besiktningarna fram tills nu också släpat efter. Han säger att mycket kan hända på den period på 10-12 år som ofta går mellan besiktningarna. Det händer att fastighetsägarna dragit in bredband och avlopp på fel sätt och att skyddsrummen inte längre är täta.

Han har vid sina inspektioner alltid haft något att invända mot. Ofta är det ”onödiga” fel, som dörrar som inte går att stänga t ex, och han tycker att det förebyggande arbetet bland fastighetsägarna kunde bli bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".