Mörbylånga

Dåligt vatten skapar irritation i Grönhögen

Grönhögen på södra Öland har återigen fått problem med dricksvattnet. Och nu börjar grönhögsborna tröttna på att kommunen inte lyckas få ordning på vattnet.

Det är nitriter som gör så att barn under ett år inte bör dricka vattnet enligt kommunen. För vuxna ska det inte vara något problem.

Men det här är inte första gången som man har vattenproblem i Mörbylånga och många boende i Grönhögen är mycket irriterade på att kommunen inte lyckas få bukt med det dåliga vattnet.

Irritationen gäller också att de tvingas betala fullt pris för det kommunala vattnet. Ingen prisreduktion har getts trots att de i flera månader förra året hade problem med vattnet.

Hämtar från Kalmar
Mari Röhl som bor i Grönhögen har småbarn hemma. Hon har tröttnat på problemen och har sedan länge släpat vattendunkar från Kalmar.

- Det började förra sommaren, när vi kom tillbaka från semestern var vattnet brunt, och eftersom vi har småbarn har vi vägrat att ge dem det här vattnet

Men det har ju varit bra ett tag?

- Ja, fast vi har aldrig litat på det och smaken är inte bra. Och när man vänjer sig vid annat vatten och måste återgå till det här kvaliteten, ja man har vant sig bort med den äckliga smaken i vattnet som det faktiskt är, säger Mari Röhl. 

Förra sommaren var det bakterier i vattnet och så har det varit nitriter till och från. Och vad kommunen än gjort så har problemen kommit tillbaka.

Litar inte på vattnet
För de som vill ha rent vatten gäller det nu att antingen hämta någon annanstans som Mari Röhler, eller att gå till vattenverket där man kan tappa upp i dunkar.

Men med alla problem som varit vill Mari Röhler inte chansa ens med vattnet i vattenverket.

- Jag litar inte på det heller, om det är en tank som är där känns inte det så fräscht det heller. Så därför hämtar jag vatten i Kalmar och jag vet i somras var vi många som köpte okolsyrat vatten i affären, och det var mycket pengar man la på det, säger Mari Röhl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".