OSKARSHAMN

Klartecken att lagra reaktordelar i Clab

Regeringen beviljade på torsdagen kärnkraftsbolaget OKG att utöka verksamheten för mellanlagret för härdkomponenter i Simpevarv utanför Oskarshamn. Det betyder att utbytta och kasserade reaktordelar även från de andra svenska kärnkraftverken, också från det avställda Barsebäcksverket, får lagras i den småländska berggrunden.

Mellanlagret är benämnt Bergförråd för aktivt avfall. I detta har OKG sedan 1979 hanterat och mellanlagrat kärnavfall som genererats på Svensk bränslehanterings anläggning Clab (Centralt mellanlager för använt bränsle) i Oskarshamn och härdkomponenter från de egna tre kärnreaktorerna.

”Med regeringens tillstånd underlättas avfallshanteringen vid de svenska kärnkraftverken”, konstaterar miljödepartementet i ett pressmeddelande.

Tillståndet innebär enligt departementet att avfallstransporterna blir färre och att en utbyggnad av Clab kan undvikas. Det är begränsat till 2045 då slutförvaret för långlivat låg- och medelaktivt avfall beräknas vara i drift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".