KALMAR LÄN

Polisradion i Kalmar län tystnar

Klockan elva på torsdagkvällen släcks polisens gamla kommunikationssystem och det nya kallat Rakel går igång istället. Ett digitalt system som haft många barnsjukdomar, men som nu ska vara helt pålitiligt menar Ulf Ericsson som är operativ chef på polismyndigheten i Kalmar län.

- Ja vi har jobbat med förberedelserna i drygt ett år innan vi går igång med det här nya radiosystemet. Vi har trimmat in det, vi känner att det är säkert att gå i skarp drift med det och vi har kvar vårt gamla radiosystem som reserv om det skulle hända några tekniska problem eller liknande, säger han.

Kan inte avlyssnas
Via Rakel pratar poliserna i länet på krypterade digitala kanaler som ska vara omöjliga att knäcka och lyssna av. Och fungerar det som det ska har det många fördelar enligt Ulf Ericsson.

- Vi kan nu kommunicera öppet med känslig information som vi tidigare inte kunnat ta via den öppna radion utan har då varit tvingade att använda mobiltelefon istället. Så en öppnare kommunikation mellan yttre resurs och våra ledningscentral får vi på det här sättet. Så rent operativt tycker vi det är ett mycket bra system, säger han.

Systemet ska även innebära bättre radiotäckning i länet, lättare för personalen att använda, bättre ljud och poliser i Kalmar kan prata direkt med kollegor i andra delar av Sverige där Rakel används. Systemet finns idag i bland annat Skåne och Kronobergs län och samtliga polismyndigheter ska vara med i drift 2010.

Och i förlängningen ska kommunikationen med andra så kallade blåljusmyndigheter också bli bättre när de sedan ansluter sig till Rakel. Det handlar om Kustbevakning, Tull, Räddningstjänster och ambulans osv.

Kostar miljoner varje år
Men Rakel innebör inte bara fördelar. 3,5 miljoner kronor per år kommer det kosta polismyndigheten i Kalmar län, men det är det värt menar Ulf Ericsson.

- Ja det är våra hyres- eller abbonemangskostnader att hyra den utrustning som vi behöver för detta, men vi anser att det är väl investerade medel för att få till en bättre operativ verksamhet, säger Ulf Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".