KALMAR LÄN

Extra resurser till att förebygga klamydia

Antalet fall av könssjukdomen klamydia dubblerades i Kalmar Län under 2007 jämfört med året innan. Därför har Landstinget beslutat att tillsätta extra skötersketjänster till ungdomsmottagningarna i Västervik och Kalmar samt pengar till projektet Klamydiapåsen för att bryta spridningen av klamydia i länet.

Smittskyddsklinikens och ungdomsmottagningens projekt Klamydiapåsen, där man själv gör provtagningen innan man skickar den vidare med post för analys, står för en tiondel av alla provtagningar av klamydia och tros vara en av anledningarna till att de unga med klamydia i länet testar sig allt mer.

Det var länge oklart om det skulle bli någon förlängning av projektet, eftersom Socialstyrelsen inte längre ville vara med och finansiera projektet. Därför beslutade Landstinget i Kalmar län att tillsätta extra personalresurser till ungdomsmottagningarna i Västervik och Kalmar samt anslå 300 000 kronor till bland annat projektet Klamydiapåsen.

- Det är kostnadseffektivt för det är ju enkelt eftersom man behöver ju inte beställa tid för provtagning utan gör det själv hemma, säger Kerstin Glebe som är smittskyddssköterska och arbetar med projektet klamydiapåsen till Sveriges Radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista