Foto: Lina Alriksson/Smålandsposten/Scanpix
Kronoberg

Våldsamt bankrån i Tingsryd

Beväpnade män genomförde ett våldsamt rån mot Swedbank i Tingsryd på torsdagskvällen. Rånarna slog sig in i banklokalen, utlöste en sprängladdning och sköt mot polisen innan de flydde.

-De bedöms som mycket farliga. De tvekade inte att skjuta inne lokalen och utanför och visade hänsynslöshet, sade Kronobergspolisens talesman Robert Loeffel.

De tre gärningsmännen slog vid stängningstid till mot banken på Torget i Tingsryd, bara 50 meter från ortens polisstation. En rånare höll vakt utanför, en andra slog sönder ett fönster på framsidan och tog sig in och en tredje tog sig runt på baksidan. Där jagade han personer som försökte fly tillbaka in i banken. Sedan tog han sig själv in på kontoret.

Öppnade eld
Väl inne i banklokalen avlossade rånarna skott med automatvapen och utlöste en sprängladdning. Ett tiotal personer som befann sig på banken. Polisen larmades strax efter klockan 18.

Men när den första polispatrullen kom till banken öppnade rånarna eld.

-En polisman som kommit till torget i bil närmade sig. Men rånaren som höll vakt avlossade skott. Han riktade också vapnet mot polisen, säger Robert Loeffel.

Polisen tror dock inte att de sköt för att träffa polismännen utan för att varna dem. -När de kom fram rapporterade de in att de var hotade med vapen. Sedan hördes skottlossning, berättade Robert Loeffel för Sydsvenskans nätet.

Stormen försvårade
Polispatrullen som blev hotad och beskjuten försökte följa efter rånarna när de sedan flydde i en bil. Men poliserna vågade på grund av rånarnas beväpning inte ligga för nära och tappade bort rånarbilen på riksväg 27. Sent på kvällen meddelade polisen att den misstänkta flyktbilen påträffats utbränd några kilometer öster om Tingsryd.

Ett stort antal poliser från flera omkringliggande län, bland annat Kalmar, sattes in i jakten och polisen upprättade vägspärrar på flera håll.

Men rånarna slog till samtidigt som stormen Tuva drog in över södra Sverige.

-Det är jobbigt vid vägspärrarna. Det blåser 20 sekundmeter och vinden piskar blötsnö på poliserna som står där, sade Loeffel vid halv nio på kvällen.

Rikskriminalen underrättades direkt efter rånet och sattes in i arbetet med att identifiera möjliga gärningsmän. Tillvägagångssättet liknar det vid det brutala rånet i Västerhaninge söder om Stockholm för två veckor sedan.

Lennart Hansson/TT Esbjörn Sandin/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".