1 av 2
Många kom på mötet i Gärdslösa Foto:Sigrid Ingesson.
2 av 2
Politiker på rad i Gärdslösa Foto:Sigrid Ingesson
Borgholm

Föräldrar kämpar för småskolorna

Gärdslösa skola hotas av nedläggning eftersom kommunen måste spara pengar och politkerna tycker att barnen är för få för att mellanstadiet ska kunna finnas kvar. Men föräldrarna i Gärdslösa protesterar och på torsdagen möttes politiker och föräldrar på ett möte i Gärdslösa.

Sen år 2000 har elevantalet nästan halverats i Gärdslösa skola. Idag går det runt 50 barn på skolan och det är för få för att få kvalitet tycker politikerna.

Men diskussionen handlar inte bara om gärdslösa skola utan också om framtiden för Runsten, Bredsättra och Södviks skolor, och politikerna ska nu ta ställning till tre olika förslag:

  • Centern vill att bara förskoleklass till årskurs två ska finnas kvar i skolorna på östra sidan och att mellanstadiebarnen från Runsten och Gärdslösa ska gå i en skola tillsammans.
  • Socialdemokraterna vill gå något längre och bevara lågstadieskolorna med förskoleklass till och med trean.
  • Utbildningsnämndens förslag är att det bara ska finnas en lågstadieskola kvar och att mellanstadiebarnen ska bussas till västra sidan för att gå i Borgholm eller Köpingsvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".