kalmar län

Lantbrukare räddar mobiltelefonerna vid oväder

Ett gemensamt projekt mellan LRF, Telia och Eon ska nu trygga elförsörjningen till mobiltelenätet på landsbygden, och framförallt under svåra stormdygn.

Iden som arbetats fram i fyra kommuner i Småland, däribland Vimmerby och Hultsfred går ut på att vissa mobiltelemaster förses med bensindrivna elverk, som kan startas upp när strömmen slagits ut och orsakat teletystnad i området.
Conny Josefsson, bonde i Slitshult i Vimmerby kommun har haft många långa teleavbrott i sitt område och är glad över den här satsningen som ökar säkerheten på hans gård. 
- Det är frustrerande att inte kunna ringa ut och få hjälp, och det här är precis vad vi behöver, säger Conny Josefsson till Sveriges Radio Kalmar.
Men det är viktigt att det blir lokalt folk, till exempel stödgrupperna ute på landet som ska kunna starta upp elverken, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".