Träbro för bilar kan bli verklighet i Virserum

När en ny vägsträckning ska dras förbi Dackestop i Virserum vill konsthallen där att den nya bron över virserumsån ska byggas i trä. I förra veckan uppvaktade Virserums Konsthall och projektgruppen bakom träbiennalen, Vägverket Region Sydöst och presenterade sina planer.
Annika Eriksson arkitekt och producent för träbiennalen 2004 tycker nämligen att trä används för sällan när broar byggs idag.. Biltrafikbroar byggs sällan i trä, oftast använder man sig av betong, men det vill man ändra på. Responsen från vägverket var god, berättar Annika Eriksson, och dom ställde sig positiva till förslaget att utlysa en arkitekttävling där arkitekter från hela landet kan rita sina bidrag till hur dom vill att den nya bron i trä ska se ut. Annika Eriksson hoppas och tror att det verkligen blir en bilbro i trä i Virserum. Och att trä inte skulle hålla lika länge som betong är hon inte alls orolig för. - Det finns trä som hittats på havsbotten som fortfarande haft mycket god kvalitet, och om man då jämför med Ölandsbron som är byggd i betong så verkar det vara större problem med den säger hon till P4 Kalmar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".