Hovrätten fastställer dom för balkongmord

Hovrätten fastställer domen på rättspsykiatrisk vård för mord för den 42-årige man som knuffade ut en 64-årig funktionshindrad kvinna från en balkong i en lägenhet i Oskarshamn i september förra året.

I tingsrätten dömdes mannen som lider av en allvarlig psykisk störning till rättspsykiatrisk vård med särskild utskriftsprövning. En dom som alltså hovrätten nu ställer sig bakom.

Den 42-årige mannen som saknade bostad inledde ett förhållande med den 64-åriga kvinnan i Oskarshamn och han blev inneboende. Därefter blev kvinnan allt mer isolerad från omvärlden, och hennes ekonomi rasade, så pass att hennes syskon som hjälpte till, spärrade kvinnans konto så att inte den 42-årige mannen skulle få tillgång till mer pengar.

Den 42-årige mannen nekade under hela tingsrättsförhandlignarn och även in hovrätten till mordanklagelserna. Han menar att kvinnan ville ta sitt liv och att han försökt rädda henne. Men tingsrätten stödde sig på att kvinnan var funktionshindrad, kortväxt och överviktig och att hon inte själv kunnat ta sig över balkongräcket. Dessutom fanns vittnesmål från en 11 årig flicka. Motivet ansåg man var bråk om pengar.

Hovrätten anser sig inte göra någon annan bedöming än tingsrätten och det innebör att mannen döms till rättspykiatrisk vård med särskild utstskriviningsprövning, samt att han ska betala 150 000 kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".