Kährs ledning flyttas till Schweiz.
Nybro

Kährs leds från Schweiz

Det står nu klart att golvtillverkaren Kährs i Nybro mister sin VD. Redan i nästa vecka slutar nuvarande VD Peter Kaschner. Beslutet har fattats av Kährs ägarbolag Nybron Flooring International, NFI, med säte i Schweiz som nu tar över ledningsfunktionen.

Ett 90-tal arbetsledare och chefer på Kährs i Nybro informerades om beslutet under ett möte på fredagen.

Färre anställda framöver
För tre veckor sedan varslades 95 anställda om uppsägning och fler kan det komma att bli. Koncernchefen flaggar för färre antal anställda i framtiden.

- Nybro kommer spela en viktig roll, även om den blir mindre, vi kommer inte kunna ha all produktion i Nybro, vi måste leta efter alternativ säger Gerard Legtmann, VD för Nybron Flooring International, holdingbolaget med säte i Schweiz som bildades när Khärs och två andra stora europeiska golvtillverkare gick samman för åtta år sen.

Hur många färre som kommer jobba i Nybro och vart eventuell produktion kan flyttas kan han inte säga idag, men eftersom det finns en plan för Khärs, som också innebär investeringar i Nybro är det trots allt många som ser positivt på framtiden för Khärs som haft en tung period med ekonomiska problem.

Den mest påtagliga besvikelsen idag var istället beslutet att Khärs efter 150 inte längre ska ledas från Nybro och att relativt nytillträdda Peter Kaschner därmed slutar som VD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".