VIMMERBY

Kritik efter hantering av Vimmerbypojke

Socialkontoret i Linköping får allvarlig kritik för passivt agerande och allt för lång utredningstid av en Vimmerbypojke.
Den 17-åriga pojken vårdades på ett behandlingshem i Linköping och efter larm om att han kanske for illa i hemmet utredde socialkontoret i Linköping fallet i 14 månader innan dom lade ner ärendet när pojken blev myndig.

Enligt lag ska den här typen av ärenden utredas på fyra månader och inte 14.

Det var för fyra år sedan som två olika anmälningar gällande en 17-årig pojke kom in till Linköpings socialkontor. Anmälarna uttryckte oro för pojkens situation och att de misstänkte missförhållanden i hemmet.

Skolan där pojken studerade gjorde en av anmälningarna, de beskrev i sin anmälan pojkens situation som ovårdat yttre, dålig hygien, mycket frånvaro och i totalt förfall.

Socialkontoret i Linköping utredde ärendet i 14 månader och sedan avslutades utan någon åtgärd. Orsaken enligt socialen var att man kunde inte komma i kontakt med pappan som hade pojken inneboende hos sig.

I utredningunderlaget kan man läsa att pojken under stora delar av sin uppväxt inte har fått sina basala behov tillgodosedda av föräldrarna. Det har lett till brister i pojkens inre psykiska hälsa.

Pojken hamnade flera gånger på sjukhus för psykiskt lidande och för att han emellanåt var deprimerad och helt okontaktbar. Men socialkontorets alltför långa utredningstid gjorde att pojken hann fylla 18 år och därmed bli myndig och därför lade socialen ner ärendet.