Ny larmcentral kostar kommunen miljoner

Omsorgsförvaltningens beslut 1996 att inte ansluta sina trygghetslarm till Kalmar kommuns larmcentral gör att kommunen nu förlorar mångmiljonbelopp. För i dag måste omsorgförvaltningen gå ut och handla upp den här tjänsten på annat håll i landet.
Då den nya larmcentralen stod klar för sju år sedan hade kommunen satsat mellan 10 och 15 miljoner i anläggningen. Den var bemmanad av räddningstjänsten dygnet runt för att kunna hantera och samordna larm. Men omsorgsförvaltningen ville inte vara med utan hade egna lösningar som man ansåg var bättrre. Och ingen i kommunledningen ville ta beslutet att att tvinga in dem i verksamheten. Nu är larmcentralen nedlagd då den inte kunde bära sina kostnader. Men i dag har omsorgen kommit på att det är den just här tjänsten man vill ha. Det här är kapitalförstöring, menar kritikerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".