Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla lanstingsförslag till ny prövning

Inga privatiseringar kommer genomföras på Västerviks Sjukhus utan att dom godkänts av landstingsfullmäktige. Efter dagens extrainsatta landstingsstyrelse möte står det klart att den förstudie som ska göras kring det så kallade mångfaldsprogrammet måste underställas landstingsfullmäktige, det räcker inte med landstingsstyrelsen.
För några veckor sen hölls ett uttdraget landstingsfullmäktigemöte som vi berättade om här i p4 kalmar. Det var mötet där förslaget om en förstudie kring privatiseringar i landstinget och frågan om en ny länsgemensam förvaltning skulle beslutas. Men några beslut kunde inte fattas. Idag dök ärendena upp igen, i landstingsstyrelsen, som beslutade att föra vidare förslagen till ett extrainsatt fullmäktigemöte, och nu har förslagen ändrats något av den borgerliga majoriteten. En viktig förändring gäller förstudien kring mångfaldsprogrammet, som kan leda till privat vård på Västeviks sjukhus, i förslaget skrivs nu in att förstudien underställs landstingsfullmäktige, och att det därmed inte räcker med bara ett landstinggstyrelsebeslut för att göra några förändringar mot mer privat vård. När det gäller frågan om att slå ihop norr och söder till en ny gemensam sjukvårdsförvaltning för hela länet är man fortfarande på det klara att man vill ha en sån förändring. Och på sikt också rekrytera en särskild hälso- och sjukvårdsdirektör. Det något oklara i förslaget handlar om ifall dom anställdas engagemang i mål och visionsarbetet, som skulle leda till ett effektivare landsting, får någon större mening när borgarna säger att man garanterar tre akutsjukhus. Borgarna skriver i förslaget att man ska dra nytta av mål och visionsarbetet, men landstingsdirektör Johan Assarsson säger till p4 kalmar att dom stora ekonomiska effekterna går om intet när man inför begränsningar för dom delar av mål och vision som berör akutverksamheten. När mål och visionsförslagen inte kommer kunna bidra till några större besparingar, kommer nu isället två konsulter under våren undersöka hur man ska kunna spara dryt 60 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".