Åke Green går med i 1 maj tåg i Vänersborg och talar för nykterhetsrörelse. Foto:Johanna Ahl.
Högsby/Borgholm

Åke Green talar på 1 maj i Vänersborg

Pingstpastor Åke Green ska gå med i socialdemokraternas demonstrationståg och tala i Vänersborg den 1 maj. Green, känd för sina uttalanden om homosexuella, talar för nykterhetsrörelsens Blåbandsföreningen, som går sist i socialdemokraternas tåg.

Marie Dahlin, ordförande för socialdemokraterna i Vänersborg säger att Åke Greens åsikter inte är något man står bakom, men att man inte nekar någon att gå med i tåget.

Åke Green uteslöts i slutet av januari från nykterhetsorganisationen IOGT-NTO på grund av sina uttalanden. Uteslutningen upprörde många i organisationen och i mitten av februari hade över 1 000 medlemmar hoppat av i protest.

Pingstpastorn blev riksbekant när han åtalades efter en predikan 2003 i Borgholm, där han bland annat betecknade vad han kallade ”sexuella perversiteter” som en ”cancersvulst på hela samhällskroppen”.

Han fälldes i Kalmar tingsrätt för hets mot folkgrupp, men frikändes sedan i såväl hovrätten som Högsta domstolen.

Åke Green är numera bosatt i Högsby och är pensionär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista