Fartygsblockad i Oskarshamn - facket stäms

Ägarna till Maltaregistrerade lastfartyget Fortuna Australia har stämt Transportarbetareförbundet för att förbundet blockerar fartyget som ligger i Oskarshamn hamn. Blockaden har pågått sen den 5 mars för att rederiet vägrar teckna kollektivavtal för den turkiska besättningen.
Ägarna kräver att blockaden hävs och att facket betalar 75 000 kronor per dag i skadestånd. De hävdar i sin stämningsansökan att blockaden är olovlig eftersom Transport inte företräder besättningsmedlemmarna och att också dessa känner sig kränkta av fackets aktion. Arbetsdomstolen ska ta upp ärendet på torsdag. Lars Lindgren, internationell sekreterare på Transport, säger till Oskarshamnstidningen att han är förvånad att stämningen riktas mot hans förbund då blockaden är en sympatiåtgärd för Seko Sjöfolk. Han säger att förbundet genomför 15-20 liknande blockader varje år och att det brukar sluta med att rederierna snabbt skriver under kollektivavtalet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".