Premiär på Ottenby fågelstation

Ett säkert vårtecken är säsongspremiären för ringmärkning av fåglar i Ottenby på södra Öland. På premiärdagen fångades en gråsiska, blåmesar, koltrastar och en talgoxe. Martin Stervander, som är platschef, säger till Sveriges Radio kalmar, att mycket har hänt bara den sista veckan och nu ser man nya arter varje dag.
Lärkor och tofsvipor är andra exempel på tidiga fåglar som har visat sig i Ottenby. Varje år hamnar omkring 20 000 fåglar i näten på Ottenby och eftersom det finns ett tjugotal andra fågelstationer i Sverige som också ringmärker fåglar, många privatpersoner som ringmärker, och eftersom fåglar ringmärks över hela världen, så har man med åren fått mycket kunskap om fåglarna. Om hur deras flyttvägar går och om deras tillstånd. Varje fågel undersöks samtidigt som den ringmärks. Ottenby Fågelstation är världsunikt på det viset att näten och burarna som fåglarna fångas in i på Ottenby fågelstation har stått på samma ställe i 32 år, och man kan därmed jämföra antalet fåglar av varje art som ringmärks med andra år. Man kan upptäcka drastiska förändringar eller trender, till exempel upptäcktes den katastrofartade minskningen av antalet kungsfåglar förra säsongen. Vad som blir dom stora slutsatserna av årets säsong återstår att se.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".