Hybridbil hämtar soporna

Sopbilstillverkaren Norba, numera med fabrik i Kalmar har utvecklat världens första kompletta hybridsopbil. Den kan komprimera lasten med hjälp av el istället för diesel.

Elhybriden gör att lastbilen helt kan arbeta på el inom bostadsområden utan utsläpp.

Hybridsopbilen är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan Renova, Volvo och Norba, med ekonomiskt stöd från Energimyndigheten.

”Plug-in Systemet innebär en möjlighet för våra kunder och svenska kommuner att konkret flytta fram sina positioner inom miljöteknikområdet” säger Gunnar Sjölin ansvarig på Norba i ett pressmeddelande.

”Vi tror att detta är framtidens sätt att driva sopaggregat då den dagliga driften av sopbilen blir mycket mer bränslesnål med Plug-in Systemet, vilket direkt koldioxidutsläppen.”

”Vi är mycket stolta och glada över att ha fått fram ett mer energieffektivt sopaggregat som minskar belastningen på miljön, vilket tillsammans med våra andra satsningar inom miljöområdet ger oss trovärdighet i vår vision att leda utvecklingen mot en långsiktig hållbar tillväxt, säger Lars Thulin på Renova.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista