KALMAR

Lokal utbildning ska lösa sköterskebrist

Det råder akut brist på operationssjuksköterskor inom landstinget. För att råda bot på det kommer med all sannolikhet en lokal specialistutbildning starta i Kalmar i höst.

- På kirurgen i Kalmar saknar vi fem operationssjuksköterskor, i Västervik saknar man också flera och i Oskarshamn kommer man snart vara i samma läge, säger Olle Engdahl som är klinikchef på Anestesikliniken på länssjukhuset i Kalmar.

Efter att han och hans kollegor på de andra två sjukhusen påtalat den akuta bristen för landstingets politiker, så började saker hända.

Landstinget har nu fått Växjö universitet, där specialistutbildningen till operationssjuksköterska normalt ges, att gå med på en lokal studiegrupp i Kalmar med start i höst.

Förhoppningen är att det ska locka fler sjuksköterskor att vidareutbilda sig om de slipper pendla till Växjö.

Dessutom lockar landstinget sina fastanställda sjuksköterskor med ett studiebidrag på 15 000 kronor i månaden om de antas till utbildningen.

Många intresserade
Redan idag vet man om ett tiotal sjuksköterskor bara på länssjukhuset i Kalmar som är intresserade av att söka utbildningen.

Den enda haken är att man får tillräckligt många behöriga sökanden, eftersom kraven skärptes vid årskiftet. Det gör att en sjuksköterska inte automatiskt har rätt behörighet. Men får man tillräckligt många behöriga blir utbildningen av är det senaste beskedet. Sista dagen att ansöka är den 15 april.

Gör skillnad
Sjuksköterskan Sara Mo är en av de som sökt utbildningen till hösten.

- Jag har länge tänkt att vidareutbilda mig, och hade nog gjort det även om utbildningen inte fanns i Kalmar, men det underlättar självklart när man som jag har små barn, att slippa penda, säger hon till Sveriges Radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".