OK för dyrare vin än öl

Sverige får fortsätta ha högre skatt på vin än på öl.

EU-kommissionen stämde Sverige eftesom öl som tillverkas i Sverige beskattas lägre än vin som importeras. Skatteskillnaden uppstod till stor del när Sverige sänkte ölskatten för att göra det mindre lönsamt att åka och köpa öl i t ex Danmnark eller Tyskland.

Men EG-domstolen ger Sverige rätt att ha olika skatt på öl och vin. Även om man sänkte skatten på vin till samma nivå som skatten på öl skulle vin vara dubbelt så dyrt som öl. Därför påverkar inte skatteskillnaden vilken dryck konsumenterna väljer, anser EG-domstolen. Därför innebär inte skatteskillnaden att öl gynnas på bekostnad av vin.

-Regeringen hade inte behövt höja ölskatten i höstas.  

Så kommenterar Åbros VD Henrik Dunge EU-domstolens utslag. I höstas höjde regeringen skatten på Öl med 68 öre per liter och sänkte den på vin med 47 öre.

-Det innebär att vi tappat ytterligare fem procent av marknaden till konsumenter som väljer att åka till Tyskland och köpa sin öl säger Henrik Dungen till Sveriges Radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista