Slut med mobilprat i bilen

Vägverket föreslår att det ska bli förbjudet att prata i handhållen mobiltelefon vid bilkörning. I ett förslag som nu lämnas till regeringen föreslås att enbart så kallad handsfree ska vara tillåten, så länge det används trafiksäkert.

– Allt prat i en mobiltelefon innebär att man får längre reaktionstid, vilket i sig då är riskfyllt, säger Claes Tingvall som är trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

Ni vill inte förbjuda prat i handsfree, är inte det lika farligt?

– Jo i den meningen är det det, men det anses inte vara möjligt att förbjuda all form av mobiltelefoni i bilar.

Vägverket har länge tvekat att införa ett särskilt mobilförbud eftersom man anser att det finns mycket annat i bilen som också kan distrahera föraren, som radio, gps, eller ett vanligt samtal.

Samtidigt finns idag förbud mot att prata i en mobil som man håller i handen i flera grannländer, och det är just med hänsyn till internationella trafikkonventioner som man nu ändå lägger fram förslaget som innebär bötesstraff.

Även om det bara är själva användandet av mobilen utan handsfree, som ska straffas om det upptäck under färd, så vill Vägverket även att den som använder annan utrustning på ett sätt som inte varit trafiksäkert också ska kunna dömas i efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".