1 av 2
Foder till bland annat kor blir allt mer miljövänligt. Foto: Stefan Gustavsson/Svd/Scanpix.
2 av 2
Kalmar lantmän testar kycklingfoder på Guldfågelns teststall på Öland. Foto:Scanpix.

Fodret blir mer miljövänligt

Fodret till våra djur blir allt mer miljövänligt. I jakten på god ekonomi och bättre produktivitet har även miljön fått hjälp.

Sveriges största fodertillverkare till jordbrukssidan, Lantmännen, har märkt av att miljövinsterna kommer på köpet när man försökt göra foder mer effektivt.

- Hela tiden så gäller det att försöka spara kostnader, och när man sparar kostnader så spar man automatiskt på miljön. För förbrukar man mindre så blir det oftare billigare. Jag tror att ekonomin och miljön kommer gå hand i hand, säger Reine Eriksson foderutvecklare på Kalmar lantmän.

Och det har den redan börjat göra. På bara senaste tioårsperioden har bättre foder gjort att mjölkkor och nötdjur producerar mer på mindre mängd foder. Alltså de fiser fortfarande ut metangas, men vi får mer kött och mjölk. Det betyder att per kilo kött och per liter mjölk har utsläppen rent av minskat.

Och på Lantmännen Sverige och Kalmar Lantmän som tillsammans leder foderutvecklingen, försöker man hela tiden hitta nya sammansättningar av foder som är billigare och som ger bättre effektivitet. Vilket alltså ofta leder till ytterligare miljövinster. 

Enzym minskar fosfor
Och ett tydligt exempel på hur utvecklingen av foder kan leda till bättre miljö är på Guldfågelns teststall i Kastlösa på Öland. Där finns 20 000 små kycklingar som får testa nya fodersorter.

Just nu är det ett foder där man tillsatt ett enzym som gör att man inte behöver tillsätta fosfor i fodret. Och det ger en ren miljövinst säger Reine Eriksson.

- På det sättet får vi ett bättre foder ut miljösynpunkt. Vi påverkar inte förbrukningen av fosfor på samma mäng, vi får mindre fosforhalt i gödeln vilket gör att risken för att vi får för hög fosforhalt i våra jordar minskar, samtidigt som vi kan göra ett foder som blir billigare.

Så det är en ren vinstsituation?

- Ja det är en ren vinst för alla parter i det här, säger Reine Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".