Kalmar län

Socialdemokrater i Södermöre vill bygga ut kärnkraften

En motion före andra väntas få mest utrymme när socialdemokraterna i Kalmar län har sin distriktskongress i Västervik under lördagen. Motionen gäller att säga nej till en förtida avveckling av kärnkraften och att istället öppna för en eventuell utbyggnad.

Det är många motioner som kommit in till Socialdemokraternas distriktskongress i Västervik. Men en motion från Södermöres socialdemokratiska förening väntas ta störst utrymme och skapa debatt.

Motionen gäller att säga nej till en förtida avveckling av kärnkraften och att öppna för en eventuell utbyggnad.

- Kärnkraften har vissa fördelar, de alternativa källorna har visat sig inte vara tillräckliga ekonomiska och det är de fossila bränslena är den stora miljöfaran med påverkan av klimatet. Tittar vi på detta internationellt också så byggs kärnkraften ut och Sverige kan inte ställa sig vid sidan av den här utvecklingen, säger Södermöres ordförande Allan Johansson.

Har ett brett stöd
Södermöre har ett brett stöd för sin motion, inte bara lokalt, utan ute bland LO och medlemmarna i landet och nu handlar det bara om en prestigefråga bland en liten klick i partitoppen som står kvar vid gamla stånpunkter, enligt Allan Johansson. Där finns bland annat riksdagsledamoten Lena Hallengren från Kalmar som sitter mer i klimatkommittén och som länge varit en motståndare till kärnkraften.

Hon såg blixtsnabbt till att det blev förslag på avslag av motionen vilket Allan Johansson hoppas att hon får backa från då det blir en saklig debatt i frågan

- Hon är känslomässigt bunden till avvecklingsfrågan, säger Allan Johansson.

Han hoppas att en majoritet nu går på deras linje vid distriktskongressen och att frågan sedan tas upp vid partikongressen 2009. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista