Nybro

Socialarbetare startar nationellt upprop mot besparingar

Nu startar de anställda på socialen i Nybro tillsammans med fackförbunden SKTF och Akademikerförbundet ett upprop till alla socialarbetare i hela landet. Man vill att staten ska få laglig möjlighet att tvångsförvalta socialtjänsten i en enskild kommun.

Upprinnelsen till uppropet är de föreslagna kostnadsminskningarna inom Nybro kommuns socialtjänst med nära 20 procent som man menar äventyrar rättssäkerheten.

- Ingen skulle drömma om att brandkåren inte skulle rycka ut om budgeten var slut, vi vet att snöröjningen fortsätter om det fortsätter snöa även om snöröjningsbudgeten är slut, man säger inte upp läkare på en vårdcentral om det kommer mer patienter, men det är just det här som händer oss och det är det som hotar rättssäkerheten, säger

Nybros politiker vill att individ- och familjeomsorgen ska hålla budgeten, samtidigt som personalen ska arbeta för att ta hem underskott från tidigare år.

Omöjlig ekvation
Enligt Ellinor Falkebo som arbetar på socialen i Nybro och som också representerar fackförbundet SKTF lokalt, är dettta en omöjlig ekvation om det är människan ska sättas i främst rummet, vilket lagen socialtjänstlagen säger.

- Vår verksamhet styrs av de individer som behöver vår hjälp, och vi kan inte sätta en lapp på dörren och säga att nu har vi hjälpt så många som vi har råd med, välkommen tillbaka nästa budgetår. Det funkar inte så och det borde vara en självklarhet, säger Ellinor Falkebo.

Och enligt Lars Ström finns det en stor anledning till att besparingar i Nybro kommun resulterar i ett nationellt upprop.

- Vi vill lyfta den här frågan på riksnivå att man inte ska kunna sätta personalkostnader mot människors insatsbehov, de behov de svagaste grupperna i samhället har. Och vi vill starta en diskussion för vi tror inte vi är den enda kommunen i landet som har de här svårigheterna, säger .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".