Blåtunga väntas drabba Sverige i år

Risken är stor att Sverige drabbas av virussjukdomen Bluetongue i sommar. Det menar länsveterinär Jörgen Wehre som med oro ser på smittans spridning i Europa senaste åren.

Smittan som främst drabbar får, har snabbt spridit sig i Europa och i höstas kom det första fallet bland får i Danmark. Då infördes en stor skyddszon som nu tagits bort eftersom viruset inte sprids under vintern.

Men Jörgen Wehre länsveterinär i Kalmar län är orolig för att smittan ska nå hit den kommande sommaren.

- Vi har den insekt, svidknott som sprider sjukdomen. Den finns i Sverige det vet man eftersom man har fällor utsatta, säger han. 

Hög dödlighet
Smittan upptäcktes i Holland 2006, det året hade man drygt 1500 fall förra året var det över 30 000 fall. Och dödligheten är stor, upp till 20 procent av de vuxna fåren dör, dödligheten hos lamm är upp till 50 pocent.

Men också tillexempel nötkreatur, kameler och elefanter kan drabbas av sjukdomen, som ger svullnader och ödem, alltså vätskeansamlingar i vävnaderna. Den blå tungan som gett sjukdomen sitt namn förekommer dock långt ifrån alltid.

Knotten letar sig innomhus
Och det är svårt att skydda djuren mot de milimeterstora svidknotten som kan färdas upp till 70 mil med vindar.

- Många djurägare vet att tar man bara in djuren i stall så slipper man knott. Men det här knottet går faktiskt inomhus också och kan smitta på stall säger Jörgen Wehre.

Smittan är dessutom mycket svår att bli av med, forskarna vet tillexempel inte hur den lyckas övervintra. 

Därför är det enligt Jörgen Wehere viktigt att djurägare som misstänker att deras djur drabbats kontaktar Jordbruksverket och länsveterinären, så att man kan begränas smittan. För än kan den inte stoppas.

- Det finns inget vaccin just mot den här typen än, det jobbar läkemdelsfirmorna med och det beräkans vara klart i sommar, säger Jörgen Wehre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista