Ny alkotestlag välkomnas av Kustbevakningen

En ny lag förbereds nu som gör att inte bara polisen utan även kustbevakningens personal ska få göra alkotester i form av utandningstester på båtförare.

Kent Källström chef för kustbevakningens station i Västervik ser fram emot den här möjligheten, som förhoppningsvis leder till en ökad säkerhet på sjön.

- Idag när vi träffar på nån berusad båtförare kan det ta flera timmar innan personen kommer till polisen och kan göra en alkotest, säger Kent Källström till Sveriges Radio Kalmar. Men det här kommer att förenkla för oss när vi fattar misstankar om onykterhet till sjöss, säger han.

Bara polisens rätt idag
I nuläget är det bara polisen som får göra de här utandningsproven. Det innebär att kustbevakningen när de upptäcker någon på sjön som äventyrar säkerheten för sig själv och andra, och där man tror att det kan handla om sjöfylleri, inte själva kan göra alkotest utan tvingas kontakta polisen.

Men den nya regeln, om den ny blir klar till första juli, innebär en förenkling och tidsvinst för kustbevakningens sjöfyllerikontroll. Men samtidigt så är ju alkotesten bara ett sållningsprov som visar att nån har alkohol i kroppen men inte hur mycket. För det krävs instrumentet alkoholevidensen, som mäter exakta alkholhalten, och sådana instrument kommer man fortfarande inte att ha ute i kustbevakningens båtar.

Så är ett utandningsprov positivt måste personen sen ändå tas i land till polisen för avgörande hur mycket alkohol det handlar om.

- Men lagändringen i sommar blir ett steg i rätt riktning, säger Kent Källström på Kustbevakningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".