ALSJÖHOLM

Lugnet ska locka rika tyskar och danskar

I skogarna utanför Alsjöholm håller ett område på att växa fram som lockar penningstinna danskar och tyskar.  Det handlar om en stugby kring Mosjön som sakta vuxit fram de senaste tolv åren.

Bakom projektet står Mats Gunnarsson som lämnade över rodret på det familjeägda transportföretaget till sina barn och istället gav sig in i byggbraschen.

- För det första är det min mark och de här tallarna här är inte klara för avvekning förrän om 200 år och då tänkte jag om man kunde göra något annat, och då kom jag på det här, att man möjligen kunde tänka sig att bygga hus här vid sjön, säger Mats Gunnarsson.

Men det handlar inte om en stugby. Vi pratar om vinterbonade villor på mellan 130 till 240 kvadratmeter. Alla med timmrad fasad, röda gula, bruna och grå. De är väl utrustade och går på flera miljoner kronor stycket.

De allra första husen köptes in från Finland, men sen blev det lite för dyrt och istället började Mats och hans anställda rita husen själva och också bygga dem från grunden.

Att Mats siktade in sig på just tyskar och danskar beror på att de eftersöker lugnet i skogen, på ett sätt som svenskar inte gör längre.

Totalt på ena sidan sjön finns 11 tomter, men bara sex hus. Det beror på att en del husägare köpt flera tomter för att slippa grannarna allt för nära sig.

När den sidan var klar stod projektet stilla under flera år, man byggde då istället hus på Öland bland annat. Men nu är ett nytt hus under uppförande även om det också ligger lite på is, eftersom företaget har så mycket annat att göra.

Men Mats Gunnarssin och hans projekt mosjön har ingen brådska. Visserligen handlar det såklart om att tjäna pengar, man är väl entreprenör säger mats, Men det handlar också om att göra det man tycker om.

- Jag tycker ju det här är roligt. Man träffar så mycket roliga människor och även om jag inte är så bra på tyska så efter några pilsner pratar vi ju bra med varandra ändå, och jag måste säga att jag tycker det är jätteroligt, säger Mats Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista