Kamp för fortsatt tågtrafik
EMMABODA

Manifestation för Emmabodatåg

Karlskrona och Emmaboda gör nu gemensam sak för att få ha kvar tågtrafiken på sträckan Karlskrona-Emmaboda. På onsdagskvällen hålls en manifestation för tågtrafiken och sen ska tusentals insamlade namnunderskrifter lämnas till regeringen. 

Bakgrunden är att statliga Rikstrafiken inte längre vill köra tåg på sträckan om den inte rustas upp - SJ skulle ta över trafiken men har då tänkt att bara köra bussar. Just nu pågår förhandlingar mellan länstrafiken i de båda länen och SJ för att få till tågtrafik på sträckan. Förhandlingarna väntas bli klara inom en vecka, men klart är att tåg är betydligt mer kostsamt än bussar.

Nu kämpar städerna Karlskrona och Emmaboda för att få till en upprustning av sträckan.

-Vi har många företag som är beroende av tågtrafiken säger Ann-Marie Fagerström är kommunalråd i Emmaboda.

Regionförbundet i Kalmar län har erbjudit regeringen att Kalmar län tillsammans med grannlänen erbjuder sig att låna pengar för en framtida investering i vägar och järnvägar - det handlar om investeringar på sträckan emmaboda-kralskrona, tjustbanan stångådalsbanan och även E22:an. Det handlar om stora investeringar på runt 2,5 miljard, men nu lobbar regionen alltså särskilt för sträckan Emmaboda-Karlskrona genom onsdagens manifestation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".