Nybro

Demonstrerar mot besparingar

Nybrobor upp till kamp! Det är rubriken på en affisch som kallar till en demonstration nästa vecka mot de planerade besparingarna inom socialtjänsten i Nybro.

Det är Lotta Johansson på socialtjänstens familjeteam i Nybro som organiserar demonstrationen.

- Vi har ett läge i Nybro där politikerna tappat allt sunt förnuft. Förståndet har runnit ut ur hjärnan och då måste vi invånare att det här tolererar inte vi. Den här demonstrationen vänder sig inte bara till de inom socialtjänsten, utan det handlar om alla invånare i Nybro kommun vare sig man är ung eller gammal, säger hon.

Stämningen bland personalen inom socialtjänsten är minst sagt upprörd just nu. De menar att de föreslagna nedskärningarna på 20 procent av personalkostnaderna ofrånkomligen kommer att drabba de som behöver socialens hjälp.

Får stöd i samhället
Men sparkraven väcker uppmärksamhet även ute i samhället. Så här tycker Nybroborna Anita Axelsson och Carina Warme

- Rena katastrofen. Vi får flytta på kommungubbarna istället och plocka ner lite på deras löner. Det är lite fel i systemet, det är för stora avstånd.

- Det är alltid tråkigt när man spara på socialtjänsten, för det är ju redan snålt med pengar inom socialtjänsten, säger de.

Demonstrerar på tisdag
Demonstrationen äger rum på torget i Nybro klockan 17.00 på tisdag. Två dagar senare ska kommunens Individ- och familjenämnd fatta beslutet om eventuella nedskärningar. Och enligt Lotta Johansson är det solklart vilka konsekvenserna blir om sparkraven klubbas igenom.

- Det skulle vara väldigt tragiskt för alla människor som bor i vår lilla fina stad, på olika sätt. Många människor kommer känna att man sviker dem. Och vi som har kraft måste stå upp för den lilla människan, det är dags nu! säger hon med eftertryck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".