Emmaboda

Manifestation hölls för tågtrafiken

Karlskronas och Emmabodas gemensamma kamp för att järnvägen mellan orterna ska rustas upp fortsätter. Under torsdagsförmiddagen överlämnar politiker från de båda kommunerna en budkavle och en protestlista med närmare 8000 namnunderskrifter till regeringen.

Mats Lindbom, kommunalråd för centern i Karlskrona säger att en upprustning av järnvägssträckan är nödvändig, av miljöskäl, men också för att Sydöstra Sverige inte ska bli en återvändsgränd.

Manifestationer med budkavle
På onsdagskvällen hölls på båda orterna manifestationer för att få behålla tågtrafiken mellan Emmaboda och Karlskrona.

Ella Forsberg var en av dom cirka 50 personer som marscherade, bakom en ridande kurir med budkavlen, från Klaipedaplatsen till tågstationen i Karlskrona.

- Tågtrafiken är viktig för Högskolan och studenterna i Karlskrona. Därför är jag med i manifestationen, säger hon.

Ungefär lika många som tågade i Karlskrona mötte upp på manifestationen i Emmaboda, där en musikkår spelade och kommunalrådet Ann-Marie Fagerström undertecknade budkavlen som regeringen ska få.

Starka argument
Under manifestationerna betonade politikerna i de båda städerna argumenten för en upprustning av Emmabodabanan. Miljöargumenten, att sydöstra Sverige inte får bli en återvändsgränd och att banan är viktig för såväl näringslivet som högskolorna.

En miljard skulle det kosta att rusta upp den 56 kilometer långa sträckan. Såväl Kalmar som Blekinge län, samt Emmaboda och Karlskrona kommuner, är redo att låna ut pengar till staten för att en upprustning ska komma igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".