Kalmar län

Holländska läkare kan vara svaret på vårdcentralernas läkarbrist

Holländska läkare kan vara svaret för flera vårdcentraler i länet som har läkarbrist. Flera av dem fick igår besök av 12 holländska läkare i förhoppning att få dem att flytta hit och arbeta.

Wim Leithof, distriktsläkare på Blå kustens Vårdcentral i Oskarshamn, var den som höll i studiebesöket för några av dom holländska läkarna.

- Vi hoppas förstås att det finns avkastning. Att det blir några som blir entusiastiska att de vill bosätta sig här och att de kan tänka sig att arbeta i Kalmar län, säger han.

Under torsdagen har de tolv holländska läkargästerna bekantat sig med såväl patienter som verksamheten inom primär- och äldrevården.

En av de som Win Liethof hoppas ska flytta till Kalmar län när hon till vintern är färdigutbildad läkare, är Machteld Borghuis ifrån sydvästra Holland. Hon upplever att svenska patienter ges mer tid än vad dom holländska får.

- I Holland har du tio minuter till varje patient. Här har du 20-40 minuter per patient och har mer tid att lyssna, säger hon.

Språket är en barriär
Och givetvis är det mer som skiljer sig åt mellan att arbeta som läkare i Sverige jämfört med i Holland, inte minst kan språket ibland sätta käppar i hjulen. Wim Leithof flyttade själv till Småland ifrån Holland för sex år sedan.

- När jag kom till Sverige pratade jag ingen svenska alls. Efter tre månaders intensiv träning kunde jag succesivt använda det i samtal, och efter ett år kunde jag vara lika produktiv som jag var i holland, säger han.

Dessutom menar han att patienterna är mycket förstående och hjälpsamma vad det gäller språkkommunikationen.

Men när vården då inte skiljer sig så värst mycket mellan de båda länder kan man ju undra vad det är som lockar med Sverige.

- Det är lugnat och mer utrymme i sverige och svenskan är ett roligt språk, säger Machteld Borghuis och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista