Sug efter seniorbostäder

I takt med att gruppen äldre blir allt större ökar trycket på kommunerna att få fram lämpliga bostäder åt dom.

I Västervik har till exempel kommunala bostadsbolaget som målsättning att 2 av 3 lägenheter från år 2015 ska vara möjliga att bo i livet ut.

Många av dom så kallade seniorboendena kommer skapas genom att gamla lägenheter byggs om.

Men det byggs också nytt. I Kalmar byggs just nu till exempel 40 lägenheter i Vasallparken i Funkabo.

- Vi upplever att vi har ett väldigt stort intresse, säger Birgitta Leijard, marknadschef på Kalmarhem, som hyr ut seniorbostäderna från årsskiftet.

I takt med att 40-talisterna börjat gå i pension ökar nu antalet personer över 65 år i en takt långt över vad som varit fallet tidigare och frågan om var och hur dom tusentals nya äldre i länet ska bo är därför högaktuell för politiker och bostadsbolag.

Bland annat ställs hoppet till seniorbostäder som man ska kunna flytta in i redan från 55 års ålder men som är anpassade med breda tröskelfria dörröppningar och halkfria golv och närhet till service och gemenskap för att man ska kunna bo kvar där längre än många kan i sina hem idag.

Ett problem är dom höga byggkostnader som gör det nästan omöjligt att få rimliga hyror utan riktade investeringsbidrag. Frågan har aktualiserats på glesbygdsorter som Bäckebo, Alsterbro, Örsjö och Orrefors i Nybro kommun där förhoppningen om seniorbostäder ännu inte infriats på grund av prislappen.

Den klara majoriteten av dom nya seniorbostäderna kommer därför sannolikt att vara gamla hyresfastigheter som renoveras och anpassas. Bland i Västervik räknar kommunala Bostadsbolagets VD Sven-Åke Lindberg med att satsa åtskilliga miljoner på att sätta in hissar och anpassa lägenheter.

- 2015 ska två av tre lägenheter vara tillgängliga så man kan bo hos oss livet ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".