Regeringen vill korta yrkeslärarutbildning

Sverige står inför en akut brist på yrkeslärare. Mer än hälften är äldre än 50 år och rekryteringen hinner inte med. Därför utbildas idag allt fler yrkeselever av outbildade lärare. För att lösa problemet vill utbildningsminister Jan Björklund korta yrkeslärarutbildningen från tre till ett år.

Regeringens planer på en ny, kortare yrkeslärarutbildning innebär att två utredare får gå igenom frågan.

Ann-Marie Lotsengård, rektor vid Oscarsgymnasiet i Oskarshamn, tycker att förslaget i grunden är bra.

- Det är precis så som det sägs, vi har ett stort behov av att hitta nya yrkeslärare, det är mycket svårt att hitta dem idag, säger hon till Sveriges Radio Kalmar.

Peter Lindgren som arbetar som lärare på Hotell och restaurangprogrammet på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. Han har många års erfarenhet från braschen och har arbetat som lärare i ett par år och om bara några veckor blir han själv formellt utbildad yrkeslärare. 

- Ett års utbildning skulle kanske kunna räcka om man har ett bra innehåll i lärarutbildningen, säger han.

Utredare ska se över förslaget
Sigbrit Franke, som för närvarande utreder hela lärarutbildningen, ska lämna förslag på hur utbildningen i pedagogik ska läggas upp. En ny utredare, som ännu inte är utsedd, ska undersöka hur yrkeskompetensen och yrkeserfarenheten ska bedömas och vilka förkunskaper som krävs för att få börja på yrkeslärarutbildningen.

Tanken är att branscherna och näringslivsorganisationerna ska engageras i det arbetet.

Lärarförbundet kritiska
Utbildningsminister Jan Björklunds önskan om en kortare utbildning för yrkeslärare rimmar inte med att han samtidigt vill stärka och förbättra yrkesprogrammen. Det säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz i ett uttalande.

Hon säger också att en förkortad yrkeslärarutbildning inte ger dom djupa kunskaper som krävs för att undervisa i gymnasieskolan, och att gymnasieskolan inte behöver några lightlärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista