KALMAR

Spannmålslagring kan ge högre pris

För att om möjligt få ut högre pris på sitt spannmål erbjuds nu odlare att lagra skörden hos Kalmar Lantmän och sedan invänta rätt prisläge innan försäljning.

Det handlar om ett nytt depåavtal där de spannmålsodlare som inte vill investera i dyra lagringsbyggen hemma på gården i stället kan lagra skörden hos Lantmännen

Mycket av det svenska spannmålet säljs just vid skördetider - ofta till pressade priser - och de odlare som inte har någon möjlighet att lagra sitt spannmål hemma på gården har helt enkelt fått sälja av, även om priserna just då ligger lågt.

Lösningen för många lantbrukare har blivit att bygga egna silos för att kunna leverara när dom själva vill och tycker priset är tillräckligt bra.

Förrdelen för lantbrukaren att leverera till Lantmännens depå är att kunna vänta om man tror att det ska gå upp, risken man tar är att priset tvärtom sjunker säger Alf Gunnar Algotsson som är spannmålsansvarig vid Lantmännen som rekommenderar osäkra odlare att prissäkra delar av sin skörd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".