Kalmar

Oljeföretagare inför rätta

På tisdagen inleddes rättegången mot en oljeföretagare som åtalats för flera grova skattebrott och bokföringsbrott. Brotten ska ha skett mellan år 2000 och 2003. Ett eldhärjat fartyg spelar en huvudroll i den ekobrottsrättegång som startat vid Kalmar tingsrätt idag.

Genom att låtsas att olja sålts till fartyget, istället för till villaägare, har nämligen en företagare gjort stora svarta affärer. Det hävdar åklagaren Thomas Hagman som kallat flera personer att vittna om fartyget.

-De flesta vittnen handlar om båten S:t Louis som låg i Stockholm år 2000 och 2001 innan den brann upp. Där är ju frågan om någon olja försåldes till båten och det krävs ett stort antal vittnen för att man ska kunna ringa in det, säger Thomas Hagman.

Låtsades sälja olja till fartyg
Skattefusket har skett genom att företagaren köpt lågskattad olja för handelsfartyg och sen sålt den till vanliga kunder. Det ger ett skattefusk på flera tusen kronor per kubikmeter.

För att få det att se bra ut i bokföringen behövs ändå någon som låtsas köpa fartygsoljan. Och det är här som det nedbrunna fartyget kommer in.

Det gäller ett skrotfärdigt fartyg som enligt företagaren ska ha köpt 200 kubikmeter olja, samtidigt som det bogserats till Hammarbyhamnen i Stockholm och legat där med användandeförbud. Även efter att det eldhärjats ska fartyget ha tagit emot stora mängder olja.

Undanhöll miljoner
Enligt åtalet har oljeföretagaren under de första åren av 2000-talet undanhållit staten skatteinkomster på nära 2,2 miljoner kronor.

De svarta oljeaffärerna har gått till så att tankbilar har levererat mot kontant betalning och kunderna har varit åkerier och vanliga villaägare ända upp till stockholmstrakten.

Andra har granskats
När skattemyndigheten gjorde revision så granskade de även bolagen på västkusten som levererat oljan. Det fick en av dem att skriva ett upprört brev till den åtalade företagaren.

Jag har fått ett ”kärleksbrev” från skattemyndigheten, skriver mannen, de vill ha en kopia på samtliga leveranser till fiskefartyg och växthus.

Mannen är kallad att vittna både av försvaret och åklagaren om sin roll i oljeaffärerna.

-Den väsentliga punkten är de falska fakturorna om han har gett samtycke till eller själv tillverkat de här fakturorna, säger åklagaren Thomas Hagman till Sveriges Radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".