1 av 2
Propaganda sprids på skolor i länet
2 av 2
Nynazistisk propaganda sprayas på skolorna.

Skolor plattform för främlingsfientliga grupper

Skolan är en viktig plats för nynazistiska och främlingsfientliga grupper att hitta nya medlemmar. I en undersökning som Sveriges Radio gjort bland landets högstadie- och gymnasieskolor visar det sig att många elever får högerextrem propaganda i skolan.

Anna Johansson som går på gymnasiet i Vimmerby är en av dem som fått propagandan.

- För ett år sedan när jag gick på högstadiet fick man lappar nästan månadsvis i skåpen, där de försöker locka ungdomar till deras grupper eller vad man ska säga.

Vet du om någon som lockats att gå med?

- Ja jag vet en del som är med i sånt, inte sådana jag umgås med men jag vet vilka det är, säger Anna Johansson.

Många skolor utsätts
I Sveriges Radios undersökning har 60 procent av skolorna i länet svarat och då visade det sig att 14 av 35 skolor utsatts för propaganda från antingen nynazistiska grupper eller främlingsfientliga partier som sverigedemokraterna eller nationaldemokraterna.

Roger Olsson arbetar som vaktmästare på gymnasiet i Vimmerby.

- Både jag och mina kollegor har avhyst några stycken vid ett par tillfällen, och i regel går de med en gång, de vet i regel att det är fel det de håller på med, säger han.

Sprider flygblad
Det handlar om representanter för Nationalsocialistisk front och Svenska motståndsrörelsen som är uttalat nazistiska grupper som kommit till gymnasieskolan i Vimmerby för att dela ut flygblad. De har även spridit flygblad på skolor i Mönsterås, Kalmar, Hultsfred och Västervik.

På Vimmerby gymnasium handlar det just nu inte om elever som går på skolan och gymnasiechefen Lena Nimhed har inte sett någon anledning att göra mer än att ta bort klotter och affischer.

- Vi har plockat bort det som finns och försöker se till att det målas över så fort som möjligt. Av det skälet att vi bedömer att det invändigt är ganska lugnt, det är utifrån de gör sina attacker, säger Lena Nimhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista