Polissamverkan ska motverka brott

Polisen i Kalmar län ska bli bättre på att förebygga och utreda våldsbrott.  Genom Sydsamverkan, ett samarbete mellan  polismyndigheterna i Kronoberg, Blekinge och Skåne, hoppas man med enhetliga metoder och regelbundna insatser kunna förebygga upprepat våld och utsatthet för våldsbrott.

- Det är klart att man måste komma åt grunden till att brott görs och det är alkoholen. Genom att alla beslagtar alkoholen och kontaktar föräldrar så vet man vad som gäller. Och detta har varit en framgångsrik modell och det har bevisligen minskat antalet brott i offentlig miljö, säger Lis Lyrbo.

Men förutom att beslagta och följa upp alkoholinnehav bland ungdomar vilket visat sig framgångsrikt i Kronobergs län ska Polisen i Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne också rikta fokus på våld i krogmiljö

Och genom kontakt och samtal med den som återkommer en andra gång för inblandning i våldsbrott för att kunna bryta peronens våldsmönster.

Bristande samarbete mellan polismyndigheterna har varit på tapeten sedan fallet med Engla i Dalarna då samarbetet mellan polismyndigheterna i Dalarna och Gävleborgs län brast.

Det ska minimeras hända i våra trakter genom ett samarbetet Sydsamverkan även på underrättelse nivå säger Länspolismästare Olof Ersgård.

- Genom att vi utvecklar samarbetet inte minst inom det vi kallar för kriminalunderättelsetjänsten och inom utredningsverksamheten, så ska sådana här saker som hände i Dalarna och Gävelborgs län minimeras, säger Olof Ersgård. i

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".