Nybro

Halv seger för socialupproret

Sent på torsdagseftermiddagen beslutade individ- och familjenämnden i Nybro om de besparingar som lett till stora protester bland allmänheten. Protester som gett resultat eftersom besparingen blev 2,2 miljoner kronor lägre än vad kommunledningen krävt.

-Jag har blandade känslor inför beslutet, säger Lars Ström som är facklig företrädare för akademikerförbundet SSR. Jag känner stolthet över att vi har stått upp för det vi tror på samtidigt finns det ett vemod över att man skär kraftigt på handläggarsidan.

Individ- och familjenämnden beslutade att varsla fyra handläggare om uppsägning. Varsel som träder i kraft först i december. Men redan nu kommer arbetsbelastningen för socialsekreterarna att öka när nämnden inför vikariestopp.

De största besparingarna görs på att ta hem personer som vårdas på dyra institutioner, vikariestoppet och att bli mer restriktiva med att placera fler barn i familjehem. Man ska inte heller använda utredningshem utan sköta det på hemmaplan.

Eftersom nämnden skulle ha sparat 5,6 miljoner men landade på 3,4 miljoner kronor så räddades flera nedläggningshotade verksamheter.

-Familjeteamet får arbeta vidare, Bygget ska utredas men får vara kvar. Öppenvården på Villan får vara kvar så vi måste ändå betrakta det som en seger sett till hur förslaget låg, säger Lars Ström till Sveriges Radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".