Fler lantbrukare ska kontrolleras

I år kommer 400 gårdar i Kalmar län att få besök av länsstyrelsens EU-stödskontrollanter. Det är 100 gårdar fler än ifjol.

-Vi har fått höjd kontrollfrekvens beroende på att vi har större avvikelser, säger John Winroth som är lantbruksdirektör på länsstyrelsen.

Att bönderna inte klarar att sköta betesmarkerna förklarar han med att det finns för få betesdjur.

Bland de gårdar som kontrolleras hittar länsstyrelsen fel hos hälften och på var tionde gård krävs alla bidragspengar tillbaka.

Nu i april finns det 190 lantbrukare som ska betala tillbaka 4 miljoner kronor som de fått i miljöstöd. Ännu fler är under utredning.

Länsstyrelsen har blivit hårdare i sin bedömning av vad som räknas som betesmark. EU säger att det inte får finnas mer än 50 träd per hektar. Det finns också detaljregler för vad som räknas som ett träd: två träd på en kvadratmeter räknas till exempel som ett träd i EU. Man behöver inte heller räkna äppelträd, hamlade träd eller rönnar som träd.

Och är trädet klenare än 10 cm i brösthöjd så är det inte heller ett träd utan en buske och då kan det istället bli för buskigt för att marken ska få räknas som betesmark.

Betesmarker med för många buskar och träd rensas nu bort helt ur länsstyrelsens system.

- Vi häver i större utsträckning de marker där vi tycker att igenväxningen är för stark, säger John Winroth på länsstyrelsen till Sveriges Radio Kalmar.

Kontrollerna har också tidigarelagts. Tidigare började de i mitten av juni för fram tills dess kunde lantbrukaren göra ändringar i stödansökan. I år börjar kontrollerna redan i mitten av maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".