Jönköping

C-tåg vållade hätsk stämning

Ett stort polispådrag bevakade centerpartiets ungdomsförbunds omdiskuterade första majtåg i centrala Jönköping.

I samband med demonstrationen visiterades ett 20-tal motdemonstranter av polisen. Centerungdomarna har även fått ta emot hot, och deras bilar har vandaliserats.

Att allianspartiet centern valde att demonstrera med ett eget solidaritetståg på första maj har väckt starka känslor i vänsterleden i Jönköping.

Med massor av gröna ballonger i händerna och skyltar med slagord som marscherade, hoppade och dansade över hundra medlemmar från Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF, genom centrala Jönköping.

Demonstrationen bevakades av både uniformerade och civila poliser efter att centerungdomarna själva bett om att få beskydd. Före demonstrationen så hade någon nämligen satt upp falska löpsedlar med rubriker som ”högerungdom nedslagen” och ”demonstrationståg urartade”. I samband med demonstrationen kroppsvisiterade polisen ett 20-tal motdemonstranter, dock utan att hitta några vapen eller liknande föremål.

Att så många som över 100 centerungdomar slöt upp beror på att det hålls årsstämma i Jönköping. På grund av hoten har partiet sett till att ha nattliga vakter utanför lokalerna. Två av centerungdomarnas bilar har dessutom vandaliserats i samband med årsstämman. Någon eller några sprayade ner bilarna inför demonstrationen. Att CUF:s närvaro i Jönköping väcker starka känslor står med andra ord helt klart.

- Hittills har det inte varit någon äggkastning, men vissa vänsterextremister är arga över att vi demonstrerar, säger Leo Pierini från CUF.

- Första maj är arbetarnas dag, men alla är arbetare och har rätt att demonstrera tycker jag, säger Leo Pierini.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".