RÖDEBY

Mordåtalad pappa i Rödeby frikänd

Tingsrätten i Blekinge frikände på onsdagen den 50-årige man som åtalats för mord och mordförsök mot två tonårspojkar i Rödeby. Chefsåklagare Tommy Clevenhult kommer att överklaga den friande domen mot 50-åringen efter skottdramat i Rödeby, rapporterar SR Blekinge.


Blekinge tingsrätt slår fast att kravet för en fällande dom är att det ska vara ”ställt utom rimligt tvivel” både att den åtalade begått brottet och att gärningsmannen haft uppsåt att begå brottet.

Eftersom åklagaren och försvaret har olika uppfattningar om själva händelseförloppet under natten till den 6 oktober ska prövningen göras utifrån den ”mildare” version som försvaret presenterat. Men det anses ändå klarlagt att 50-åringen på nära håll med sitt hagelgevär skjutit den nu döda 15-åringen i bröstet och vänstra armen, samt dessutom skjutit 17-åringen som skadades, i ryggen, höger ben och skinka.

Rätten tar då fasta på mannens egna uppgifter om att han var skräckslagen när pojkgänget kom upp till gården och att han inte minns att han skjutit eller laddat om sitt gevär.

Saknade medveten förmåga
Utredningen visar övertygande, enligt tingsrätten, att den åtalade ”i det närmaste helt saknat förmåga att medvetet överväga sitt handlande och inse konsekvenserna av detta”.

Inget skadestånd kommer att betalas ut till den 17-årige pojke som skottskadades och inte heller till den ihjälskjutne 15-åringens föräldrar.