NYBRO

Bräntorps läggs ner - 185 mister jobben

IKEA-ägda Swedwood lägger ner sin fabrik Bräntorps industrier i Nybro där man tillverkar köksluckor och lådfronter och flyttar delar av produktionen utomlands. Beskedet kom som en chock för många av de 185 anställda. 

Det arbetar idag 185 anställda på Bräntorps och de kommer att varslas om uppsägning under fredagen, men personalen informerades redan på torsdagen, och det blev en chock för bland annat Kennet Eriksson.

- Jag är chockad, besviken och ledsen. Vi fick signaler för en tre månader sedan att vi skulle tappa produktion till andra länder, men att det skulle bli så här drastiskt kunde ingen föreställa sig, säger han.

- Vi trodde väl inte att det skulle vara så illa, säger Marlene Ottoson som jobbat 35 år på Bräntorp.

Vad har ni sagt här idag?

- Ja man pratar och tänker lite på vad man ska göra, en annan har ju kommit upp i åren. Det är inte lätt att få jobb, säger hon. 

Både Kenneth Eriksson och Marlene Ottosson har jobbat i stort sett hela sina yrkesverksamma liv på Bräntorp och det är många som är i samma situation som dem och Bräntorp har känts som en trygg arbetsplats.

Men enligt Swedwood är det på grund av vikande marknad och att fabriken i Nybro inte är konkurenskraftig nog som den nu måste läggas ner.

Visste att något var på gång
Emir Jogic har jobbat på bräntorp i ett år.

- Man visste att någon var på g. Vi gissade att det skulle vara en 20-30 stycker som skulle få gå. Men att fabriken skulle stängas och att alla varslas det var det ingen som hade en aning om. Så det är tungt som du ser på ansiktena här, säger han.

Stellan Nilsson är en trotränare på Bräntorp.

- Jag har jobbat här i 39 år, så det känns bittert, säger han. Men jag är ju 62 år nu så jag har inte långt kvar till pensionen, men jag kommer ju inte få något jobb. 

Är ni många som jobbat länge här?

- Ja, vi är väldigt många egentligen. Det är egentligen ingen som slutat, de har fortsatt och jobba och varit Bräntorp troget, men det har de inget för idag, säger Stellan Nilsson.