På Elefanten är många sköterskor resursare. Foto: Lotta Nilsson.
OSKARSHAMN

Resurstid på väg bort från Oskarshamn

Det här är femte och kanske sista året som Oskarshamns kommun har låtit deltidsanställda fylla ut sina tjänster med resurstid. En möjlighet som kan försvinna enligt ett besparingsförslag som socialnämnden ska ta ställning till i nästa vecka.

Besparingen skulle bli över 8 miljoner kronor och påverka hundratals kommunanställda. Två av dessa är undersköterskorna Margita Ivarsson och Mirsada Beharic som arbetar på Rosengården i Elefantenhuset i Oskarshamn.

- Det är många som inte kan försörja sig utan hundra procent, säger Mirsada Beharic som själv har varit resursare sedan starten för fem år sedan.
- Det som man är rädd för är att det ska bli mindre personal så att det blir jobbigt för de boende, säger Margita Ivarsson som börjat fylla ut sin tjänst med resurstid sedan hon slutade arbeta natt.

- Besparingen skulle innebära att det försvinner ett par tjänster på Elefanten men eftersom vi har mycket resurstid som inte används så behöver det inte bli någon kvalitetsförsämring, säger enhetschefen Solveig Ekstrand.

Personalen håller med om att systemet med resurstid inte har fungerat så till vida att det har skett dubbelbokningar där kommunen har kallat in vikarier fast det funnits personal som gått på resurstid.

- Det har blivit dubbelt många gånger, det är vikariesamordningen som inte har kontrollerat att det finns resurser, säger Margita Ivarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista